ΥΠΕΞ: Η Τουρκία πολιτικοποιεί περιβαλλοντικό ζήτημα – ΣΥΡΙΖΑ: Απολογητική ανακοίνωση στις τουρκικές προκλήσεις

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Αυτό απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται» συνέχισε το τουρκικό ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου».
Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί την κυβέρνηση «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μία προκλητική ανακοίνωση υποστήριζε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για «αμφισβητούμενο καθεστώς» και απειλώντας ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε de facto κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί